350 TL ve üzeri KARGO ÜCRETSİZ
350 TL ve üzerine 4'e varan taksit imkânı
KATEGORİLER

Memduh Şevket Esendal Biyografi

Memduh Şevket Esendal

Memduh Şevket Esendal

Memduh Şevket Esendal (1883-1952) Çorlu’da dünyaya geldi. Babasını erken yaşta kaybedince düzenli bir eğitim alamadan ailesinin geçimini üstlendi. Fransızca, Rusça ve Farsçayı kendi çabasıyla öğrendi. İkinci Meşrutiyet’ten önce İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üye oldu. Müfettişlik göreviyle Rumeli ve Anadolu’da toplumla iç içe yaşadı. Mesleki dayanışmanın önemini kavradı, hatta meslek kuruluşlarına göre bir seçim sistemi önerdi. Meslek (1925) dergisini cemiyetten arkadaşlarıyla birlikte çıkardı. Bakü, Tahran, Kâbil ve Moskova’da elçilik görevlerinde bulundu.
1941’de CHP genel sekreteri oldu. 1945’te edebiyatla daha çok ilgilenmek için bu görevinden ayrıldı. Yazın dünyamızda öyküleriyle tanındı. Siyasetçi kimliğiyle yazarlığını ayrıştırmak için M.Ş.E, Mustafa Memduh, Mustafa Yalınkat, M. Oğulcuk gibi takma adlar kullandı. İlk romanı Miras 1924-1925 yılları arasında Meslek dergisinde otuz sekiz sayı yayımlanmıştır.

Ayaşlı ile Kiracıları 1934’te Vakit gazetesinde tefrika edilmiş ve aynı yıl kitap olarak çıkmıştır. Bu romanıyla CHP Roman Ödülü’nde dereceye girmesiyle Esendal’ın yazarlığı daha da tanınır hale gelir. 1946’dan vefatına değin Sanat ve Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Ulus, Ülkü, Hisar, Pazar Postası, Türk Dili gibi yayınlarda yer alan öyküleri yankı uyandırır. Hikâyeler 1 ve Hikâyeler 2 kitapları kendi seçkileridir. Yazınında derinlemesine çözümlemelere girmektense diyalog tekniğini ustaca kullanarak sıradan insanların günlük yaşantısını yalın bir dille aktarmayı seçer.
Sınıfsal ilişkiler temelinde incelediği toplum fertlerine önyargısız, sevecen yaklaşımıyla onları gerçekçi kılmayı bilmiştir

Memduh Şevket Esendal Kitapları