Mezopotamya Mitolojisi – Sert Kapak
Etiket Fiyatı : 720.00 TL
İş Kültür İnternet Sitesi Fiyatı
468.00 TL
Açıklama
Mezopotamya Mitolojisi
Mezopotamya Mitolojisi’ nin yazarları; Jean Bottéro ve Samuel Noah Kramer Antik Yakın Doğu uygarlıkları söz konusu olduğunda ilk akla gelen uzmanlardır. Dünyaca ünlü iki yazar; bilinen en eski uygarlıklara beşik olmuş Mezopotamya’da keşfedilmiş en eski mitlerden günümüze gelebilmiş elli miti derlediler, çevirdiler ve yorumladılar.
Elinizdeki eser Türkçeye kazandırılmış en kapsamlı ve bütünlüklü derleme olmasının yanı sıra dünya üzerinde de eşine az rastlanır bir çalışmadır.
Yazarlarının deyişiyle : “Asurbilimciler Antik Mezopotamya mitlerine ilişkin metinler üzerinde görülmedik bicimde çalışmış ve gayet olumlu sonuçlara da ulaşmış olmalarına rağmen, bütün bu belgeleri bir araya getirmeyi şimdiye kadar hiç akıllarına getirmediler. Oysa bu sayede, bu mitleri üretenlerin düşüncelerinin gelişimini, ‘mantığını’, bu metinlerde somutlaştırdıkları dünya görüşünü ve duyarlılığı daha iyi ortaya çıkartabilirlerdi.”
En eskisi milattan önce üçüncü bin yıla uzanan bu belgelerde insanların, ilk başlangıçtan beri sordukları büyük ve evrensel sorulara kendi olanakları içinde verdikleri yanıtlar, canlılığını bugün de koruyan, çarpıcı bir üslupla aktarılmaktadır.
Jean Bottéro (1914-2007), Mezopotamya, Evvel Zaman İçinde Mezopotamya, Kültürümüzün Şafağı Babil, Gılgamış Destanı, Mezopotamya-Yazı Akıl ve Tanrılar, Tarihte Tanrı Fikrinin Doğuşu, Eski Yakındoğu-Sümer’den Kutsal Kitap’a, İnancın En Güzel Tarihi adlı eserleri Türkçeye çevrilmiştir.
Samuel Noah Kramer (1897-1990), Sümerler, Sümer Mitolojisi, Tarih Sümer’de Başlar, Sümerlerin Kurnaz Tanrısı Enki adlı eserleri Türkçeye çevrilmiştir.
İçindekiler;
- ‘Enki ve Ninhursag’ Mitinin Elyazmalarından Bir Tanesi
- ‘Ulu Bilge Şiiri’ Elyazmalarından Bir Tanesi
- Uyarı
- I
- Giriş Yerine
- Tarih Çizelgesi
- Çeviriyazı,Çevri,Referans ve Kısaltma Kuralları
- Çeviri Yazımlar
- Çeviriler
- Alıntılar,referanslar ve çeşitli işaretler
- II
- Melez Bir Uygarlık
- III
- Yazıya Dayalı Bir Uygarlık
- IV
- Din
- V
- Mitoloji
- VI
- Mitolojik Edebiyat
- VII
- Yüce Enlil
- VIII
- Marifetli Enki/Ea
- IX
- İnanna/İştar, Savaşçı ve Şehvetli
- X
- Korkusuz Ninurta
- XI
- Bazı İkinci Dereceden Tanrılar Üzerine
- XII
- Tekvinler:Teogoniler,Kozmogoniller ve Antropogoniler
- XIII
- Babail’in Büyük Tekvin’i
- İnsanın Yaratılışından Tufana
- XVI
- Marduk’un Yüceltilmesi
- XV
- Son Büyük Mitolojik Eser
- XVI
- Mitolojik Edebiyat ve Düşüncenin Son Hali
- Kaynakça
- Dizin