Parlamento Hukuku
Açıklama
Parlamento Hukuku
Birbuçuk yüzyıla yaklaşan parlamento geleneğimizin temel metinleri, daha önce yayımladığımız Parlamento İçtüzük Metinleri kitabında bir araya getirilmişti. Parlamento Hukuku bu çalışmayı bütünleyen ve hukuki metinlerden yola çıkarak uygulama sahasını irdeleyen daha geniş bir bilgi alanını okuyucuya tanıtan, aktaran bir yapıt.
Parlamento Hukuku, parlamentonun hukuksal yapısını ve işleyişini salt kuramsal olarak anlatmakla kalmayan bir çalışma. Uygulamalar sırasında ortaya çıkan sorunları da ayrıca ele alarak, yer yer çözüm önerileri sunarak, sürekli gelişen, içtihatlarla yenilenen, oldukça dinamik bir geleneğin güncel bir panoramasını da çiziyor.
Şeref İba, akademik bir yaklaşımla hazırladığı bu çalışmayı TBMM’yi sırf kendi yapısı içinde ele alarak değil, yeri geldiğinde başka ülke parlamentolarının tarihlerini ve uygulamalarını da inceleyerek ve araştırarak daha geniş bir perspektif içine oturtuyor.
Parlamento Hukuku sadece hukuk metinlerinden, kural dizgelerinden, vaka çalışmalarından oluşmuyor. Uzman olmayan okuyucular için kavram açıklamalarıyla ya da kimi olguların anlaşılmasını kolaylaştıracak tarihçelerle, kolay okunabilir bir metin.
Doç. Dr. Şeref İBA, Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama bölümünde bürokratik görevdedir. Anayasa hukuku ve parlamento hukuku alanında yayınlanmış kitapları ve çok sayıda bilimsel makalesi vardır. Ankara Üniversitesi ile Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde Anayasa ve Parlamento Hukuku dersleri vermektedir.